Costa Rica: de 12 mooiste bezienswaardigheden | ANWB (2023)

5.De kracht van een actieve vulkaan: Rincón de la Vieja

Costa Rica: de 12 mooiste bezienswaardigheden | ANWB (1)

In het noordwesten van Costa Rica ligt het indrukwekkende Rincón de la Vieja. Waar dichtbegroeide regenwouden plotseling plaats maken voor uitgestorven woestijnlandschappen. Dit nationale park is gevormd door een opeenstapeling van vulkanische activiteiten, die je hier op verschillende manieren kunt beleven.

De wandelroute ‘Sendero Las Pailas’ van ongeveer 3 kilometer, leidt je langs watervallen, borrelende modderpoelen en heetwaterbronnen. De trails zijn wel wat avontuurlijk te noemen: bereid je voor op banjeren door de dichte jungle, over beekjes en de wortels van woudreuzen. Weg van de gebaande paden. Met wat geluk spot je onderweg wat nieuwsgierige neusberen, slingerapen en leguanen.

Bekijk de hoogtepunten in San José


6.Klein maar bijzonder aantrekkelijk: Manuel Antonio

Costa Rica: de 12 mooiste bezienswaardigheden | ANWB (2)

In het dorpje Manuel Antonio valt het oog direct op het prachtige, door palmbomen omringde tropische strand. Omlijst met prachtige baaien en eilandjes. Het Manuel Antonio National Park behoort tot de kleinste natuurreservaten van Costa Rica, maar heeft ondanks het formaat een bijzondere aantrekkingskracht.

(Video) Costa Rica | een reis vol tropische wouden, wildlife & pura vida!

Binnen 20 vierkante meter vind je de perfecte combinatie van zon, zee, strand en jungle. Apen slingeren van boom naar boom en de kans is groot dat je een luiaard, wasbeer of leguaan spot. Het is heel verleidelijk om de dieren te lokken met wat eten, maar doe dit niet. Het is niet goed voor ze en op deze manier gaan de dieren niet meer op een natuurlijke manier op zoek naar voedsel.

7.Pura Vida en reggae vibes in Puerto Viejo

Costa Rica: de 12 mooiste bezienswaardigheden | ANWB (3)

In Puerto Viejo, gelegen aan de Caribische kust komt ‘Pura Vida’ misschien wel het meest tot zijn recht. Dit kleine, ontspannen dorpje ademt reggae. Niet gek als je weet dat een groot deel van de bevolking van Jamaicaanse afkomst is. Neem hier vooral de tijd om te genieten en schuif eens aan bij een ‘soda’, de lokale restaurants.

Als je er toch bent: het Cahuita National Park ligt op slechts 20 kilometer afstand van Puerto Viejo. Loop over een 8 kilometer lange trail die parallel loopt aan het strand. Verkoeling van de zee is daarom altijd binnen handbereik. Je wandelt hier langs zowel witte als zwarte zandstranden, door de jungle en zelfs over een moeras. Onder begeleiding van een gids wordt de kans om wilde dieren, zoals luipaarden, te spotten nog wat groter!

8.De verbazingwekkende biodiversiteit van Corcovado

Costa Rica: de 12 mooiste bezienswaardigheden | ANWB (4)

Corcovado National Park is volgens National Geographic ‘the most biologically intense place on Earth’ en dat is niet voor niets. Deze ongerepte wildernis brengt je terug naar een plek waar de natuur de wereld regeert. Waar de binnenvallende lichtstralen het eeuwig groen accentueren.

(Video) Amazing Places to visit in Costa Rica - Travel Video

Corcovado beschikt over de grootste concentratie wilde dieren, de kans is dus groot om wildlife te spotten. Zo leven er tapirs, krokodillen, miereneters en wasberen. Het is de enige plek in Costa Rica waar alle vier de apensoorten leven die in het land voorkomen. De kapucijnapen, doodshoofdaapjes, brulapen en slingerapen. Je kunt het park binnen één dag bezoeken, maar na drie dagen ben je nog niet uitgekeken. Belangrijk om te weten is dat je dit beschermde natuurpark alleen mag bezoeken met een gekwalificeerde gids.

Bekijk het reisaanbod naar Costa Rica

9. Stoomgaten en geisers uit de krater van de Poás-vulkaan

Costa Rica: de 12 mooiste bezienswaardigheden | ANWB (5)

De Poás-vulkaan is 2708 meter hoog en ligt in het gelijknamige nationale park, op 50 kilometer ten noordwesten van San José. Het is een zeer actieve vulkaan, die bijna continu van zich laat horen en stoomgaten en kleine geisers vanuit de krater omhoog laat gaan. Volledige erupties waarbij lavastromen vrijkomen, zijn sinds 1954 niet meer waargenomen. In 2017 werd er nog wel een grote hoeveelheid stenen, as en gas een paar honderd meter de lucht in geschoten.

Vanaf de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum wandel je over het 500 meter lange pad naar de rand van de krater. Onderweg maak je, door de zwaveldampen, al ruikend kennis met de vulkaan voordat je er ook maar een blik op hebt geworpen. De krater is 300 meter diep, heeft een diameter van 1,5 kilometer en is deels gevuld met regenwater, waardoor een kratermeer is ontstaan: Laguna Botos. Het water warmt op tot 85 graden waardoor stoom en de opspuitende geisers ontstaan.

10. De mooiste stranden van Costa Rica in Tamarindo

Costa Rica: de 12 mooiste bezienswaardigheden | ANWB (6)

(Video) Rondreis Costa Rica - Pura Vida! (Nederlandse versie)

Aan de zogenaamde ‘gouden kust’ in het noordwesten van Costa Rica ligt het gezellig drukke en toeristische plaatsje Tamarindo, aan de gelijknamige baai. Zowel beginnende als gevorderde surfers komen hier aan hun trekken en er zijn ook plekken waar het zeewater wat rustiger is waardoor het juist meer geschikt is voor windsurfers. Maar heerlijk relaxen op het 3 kilometer lange zandstrand en af en toe een duik in de zee nemen, behoort hier ook tot de mogelijkheden. Het strand, dat tot de mooiste van het land behoort, wordt door tropische vegetatie gescheiden van de plaats zelf.

Voor een rustiger strand ga je naar de andere kant van de monding van de Tamarindo-rivier, ten noorden van de plaats. Dit 5 kilometer lange Playa Grande maakt deel uit van het Las Baulas Marino National Park. Tussen oktober en april komt ‘s werelds grootste kolonie lederschildpadden hier aan land om hun nesten te maken. In het seizoen kun je het schouwspel (uitsluitend) bewonderen onder begeleiding van een gids.

11. Kikkers en brulapen bij Puerto Viejo de Sarapiqui

Costa Rica: de 12 mooiste bezienswaardigheden | ANWB (7)

De stad Puerto Viejo de Sarapiqui ligt in de Caribische laaglanden. De Sarapiqui-rivier die hier doorheen stroomt, zorgt voor een vruchtbare bodem met als resultaat een bloeiende landbouw. Ananas-, cacao- en koffieplantages wisselen elkaar in deze regio af en er tussendoor vind je ook veeboerderijen. Maar Sarapiqui geniet de grootste bekendheid vanwege de beschermde regenwouden in de omgeving, waaronder het populaire Tirimbina Reservaat. Hier huizen prachtige kikkersoorten zoals de knalrode aardbeikikker en de felgroene roodoogboomkikker.

(Video) 16 dagen Costa Rica in 6 minuten.

In het Trimbina Reservaat zijn diverse avontuurlijk tochten te ondernemen. Loop over de langste hangbrug van Costa Rica (262 meter lang), die zich op 22 meter hoogte boven de kloof van de Sarapiqui-rivier bevindt, terwijl je luistert naar het geroep van de brulapen in het oerwoud. Als je liever vanaf de rivier omhoog kijkt, maak dan een vlottentocht over de Sarapiqui die afwisselend wild en rustig stroomt. Tussen de stroomversnellingen door is er tijd om vogels te spotten, zoals de toekan.

12. Verken de jungle in Nationaal Park Braulio Carrillo

Costa Rica: de 12 mooiste bezienswaardigheden | ANWB (8)

Highway 32 – van San José naar Puerto Limón – kronkelt er dwars doorheen, maar dat maakt dit verder zo onherbergzame Braulio Carrillo National Park juist zo goed bereikbaar. Na een paar minuten wandelen aan weerskanten van de weg ben je al helemaal in het tropische regenwoud opgenomen. Met alle flora en fauna van dien. Spot bijvoorbeeld spinapen, kolibries en de knalgroene kikker met de opvallende ogen: ghost glass frog. De variatie is enorm, omdat het hoogteverschil in het park van net iets boven zeeniveau tot zo’n 2900 meter reikt.

Voor een ander perspectief stap je in een van de halfopen gondels van de Rainforest Aerial Tram, aan de oostkant. De rit duurt 80 minuten, waarbij je op de weg naar boven maar enkele meters boven de grond hangt, terwijl de terugweg op wel 50 meter hoogte plaatsvindt. Op deze manier zie je op ooghoogte steeds andere bomen en planten in het regenwoud. De gids aan boord vertelt over de vegetatie en ziet ook sneller wat er zich allemaal in het bos aan dierenleven verschanst.

Stel je eigen reis naar Costa Rica samen met ANWB Reisopmaat

Stel nu zelf je rondreis naar Costa Rica samen met ANWB Reisopmaat. Bekijk onze voorbeeldroutes en pas deze aan naar jouw persoonlijke wensen. Bepaal zelf je route, accommodaties en vervoersmiddel. Jouw reis, precies zoals jij dat wilt.

(Video) JE RAAD NOOIT WAT WIJ HEBBEN GEZIEN!! REISvlog #1 Costa Rica & Nicaragua | NIEN&DEL

Stel zelf je reis samen met ANWB Reisopmaat

Videos

1. Top 10 Best Places To Visit In Turkey
(Travel Droner)
2. Top 7 INCREDIBLE Travel Destinations of 2022 | Where to Travel This Year!
(Erik Conover)
3. Rondreis Costa Rica | Sawadee Reizen
(Sawadee)
4. Rondreis door Costa Rica 🇨🇷 | Dé top 5, die je niet mag missen!
(OnlineTravelers)
5. Top 10 vriendelijkste landen ter wereld om te wonen of te bezoeken
(Travel Droner)
6. Top 10 Places To Visit In Switzerland
(Ryan Shirley)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated: 01/27/2023

Views: 5857

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.